1/23/2017

Kasza manna z konfiturą i granatem

deser-z-owocami-w-szklanym-sloiku

Kasza manna - czy była zmorą Waszego dzieciństwa ? Mnie bardzo długo kojarzyła się z obowiązkową poranną zupą mleczną. Dopiero później odkryłam ją jako składnik pysznych i zdrowych deserów. Może też być pożywnym śniadaniem z dodatkiem różnych owoców czy bakalii. Na pewno będzie lepszym rozwiązaniem niż przetworzone płatki śniadaniowe czy też gotowe desery.  Dziś kasza manna z konfiturą wiśniową i ziarenkami granata. Pysznie i zdrowo !



Kasza manna z konfiturą
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na 2 porcje:
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • 1/2 łyżeczki masła
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki miodu lub cukru
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ziarenka granatu
Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy kaszę, cynamon i sól. Odstawiamy do namoczenia na 20 minut. Po tym czasie, na małym ogniu, mleko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż kasza zgęstnieje. Trwa to kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier (miód) i masło, dokładnie mieszamy. Gorącą kaszę przekładamy do miseczek. Układamy na niej konfiturę i posypujemy ziarenkami granatu. 
Deser możemy jeść na ciepło i na zimno, wedle naszego gustu.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Podoba mi się!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba bardzo wiele osób grysik (bo tak u mnie na zupę mleczną z kaszy manny się mówi) docenia dopiero w dorosłości :) Jakie to jest dziwne, że koszmar dzieciństwa tak łatwo stał się pysznym darem, daniem i deserem :)
    Chociaż ciut koszmarem wciąż być może...jak jednak garnek by się przypalił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, zupy mleczne były moim koszmarem :D, dobrze, że to już minęło. A z garnkiem faktycznie trzeba uważać !

      Usuń