11/24/2016

Bakłażan zapiekany z serkiem

bakłazan,w-zaroodpornym-naczyniu

Bardzo lubię bakłażany, mogę je jeść pod każdą postacią: smażone, gotowane, duszone, pieczone... Jednak najbardziej polecam wersję pieczoną. Dlaczego ? Dlatego, że taka forma obórki termicznej zostawia w warzywie najwięcej smaku i wartości odżywczych. Poza tym bakłażan bardzo mocno chłonie tłuszcz, więc jego wersja smażona jest zdecydowanie bardziej kaloryczna niż innego warzywa. Oto bakłażan zapiekany z serkiem i pastą sambal olek, która nadaje mu charakteru.
Jest pysznie 😊.

baklazan-z-serkiem-widok-z-gory

Bakłażan zapiekany z serkiem
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 200 g serka śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty sambal olek
  • 3 łyżki grubo siekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Bakłażany kroimy na pół i nacinamy delikatnie w kratkę. Układamy na blasze lub w żaroodpornym naczyniu, malujemy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż bakłażan zmięknie i się ładnie przyrumieni.
W międzyczasie w miseczce mieszamy serek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, sambal olek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Gotową pastę wykładamy na upieczone bakłażany i zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut. Od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz