Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem


Sezon na pyszne jesienne zupy uważam za otwarty. Jako pierwsza  w tym roku na moim talerzu wylądowała zupa jarzynowa z zielonym groszkiem, zabielona śmietanką. Do jej przygotowania użyłam mrożonego zielonego groszku Poltino. Bardzo lubię to warzywo,  niestety sezon na nie trwa bardzo krótko, więc dobrze, że możemy się posiłkować mrożonkami.



Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 2 litry wody
  • 1 skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 200 g zielonego mrożonego groszku Poltino
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka domowej vegety
  • 1/2 łyżeczki  zielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Wykonanie:
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, dodajemy vegetę i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez 30 minut.
W międzyczasie na patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do gotującego się mięsa dodajemy cebulę, czosnek, mrożony groszek i pokrojoną na kawałki fasolkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę, marchewkę kroimy w słupki, również dodajemy do zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy śmietankę, przyprawy i chwilę gotujemy. Podajemy posypaną natką.

Komentarze