9/22/2016

Marmolada z aronii z jabłkami


Wrzesień to czas przetworów. U mnie w tym roku produkcja wygląda nieco skromnie, bo zostało mi sporo zapasów z zeszłego roku. Dwa lata temu robiłam konfiturę z aronii i śliwek, w tym roku postanowiłam wypróbować duet z jabłkami. Też wyszło pysznie.
Na blogu znajdziecie również mnóstwo innych przetworów klikając tutaj.
Zapraszam !


Marmolada  z aronii z jabłkami
Czas przygotowania: 120 minut + czas mrożenia
Składniki:
  • 1000 g aronii 
  • 500 g cukru
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków


Wykonanie:
Aronię wkładamy do plastikowego woreczka i wkładamy na 2 doby do zamrażarki. Po tym czasie przekładamy ją do rondla z grubym dnem, zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby się rozmroziła. Owoce lekko rozgniatamy widelcem i na małym ogniu pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy pokrywkę smażymy przez 60 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do aronii i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Smażymy, aż jabłka będą miękkie. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy.
Owoce przekładamy do suchych i wyparzonych słoików.  Mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami do całkowitego wystudzenia.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz