9/18/2016

Faszerowana cukinia z indykiem

okragle-cukinie-faszerowane

Pyszne i zdrowe danie na letni obiad, czyli faszerowana cukinia z indykiem. Taki oto pomysł przygotowałam dziś dla Was. Na niedzielny obiad będzie w sam raz. Jest sycące, więc w sumie nie wymaga już innych dodatków. Zapraszam :).




Faszerowana cukinia z indykiem
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 okrągłe zielone cukinie
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulguru
  • 50 g mozzarelli
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła


Wykonanie:
Z cukinii odkrawamy kapelusik, a środek warzywa wydrążamy uważając,  aby nie uszkodzić skórki. Środek cukinii delikatnie solimy i ustawiamy do góry nogami.
Bulgur zalewamy wrzątkiem, tak, aby przykrywał on kaszę z 1 centymetrowym zapasem. Przykrywamy i odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Gdy będzie szklista dodajemy mielone mięso i smażymy, aż będzie złociste.  
Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy usmażone mięso, bulgur i ser. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i dowodne świeże zioła. Ja dodałam oregano. Farszem napełniamy cukinie, przykrywamy odciętymi kapelusikami. Całość delikatnie smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz