8/29/2016

Czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami


Nie od dziś wiadomo, że owoce i czekolada to bardzo smakowity duet. Cudnie się komponuje ze wszystkimi owocami, ale ja szczególnie upodobałam sobie wiśnie i maliny. Lekko kwaskowe wiśnie, słodkie maliny i gorzka czekolada... Prawda, że brzmi wyśmienicie ? Do upieczenia ciasta wykorzystałam moje własnoręcznie zebrane ogrodowe maliny, soczyste, aromatyczne... Ciacho było pyszne, delikatne i bardzo puszyste. A poza tym robi się je bardzo szybko i prosto.
Oto mój przepis "zerwany", który przygotowałam specjalnie na konkurs Europejskiego Festiwalu Smaku. Festiwal odbędzie się w dniach 3 - 9 września bieżącego roku w Lublinie. Jest to już jego ósma edycja.
 To jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różne oblicza kultury - od muzyki, poprzez obraz aż po kuchnię. W tym roku Festiwalowi przyświeca idea "Kuchni prosto od człowieka", czyli przybliżenie się do przyrody, natury, pracy rąk i nakarmienia naszych bliskich tym co sami wytworzymy. I taki jest właśnie mój przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami, które pielęgnowałam od wczesnej wiosny, a teraz trafiły na nasz stół, przy którym usiedliśmy całą rodziną w letnie popołudnie, ciesząc się smakiem domowego wypieku.




Czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami
Proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 120 g oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • maliny
  • wiśnie
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:
Wiśnie drylujemy, umieszczamy na sitku, aby odciekł nadmiar soku.
W garnuszku umieszczamy połamaną czekoladę, wlewamy olej i delikatnie podgrzewamy. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać garnek zdejmujemy z kuchenki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Cienką stróżką wlewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
W misce ubijamy jajka z  cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej wystudzoną czekoladę, delikatnie przy tym mieszając wszystko łyżką. Następnie dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. na wierzchu układamy wiśnie i maliny, delikatnie wciskając je w ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni bez termoobiegu przez 40 minut, do suchego patyczka.
Od razu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz