7/20/2016

Tajska zupa z fasolką szparagową


Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy mające swój rodowód w kuchni orientalnej. W sumie to one u nas w domu zastępują cały obiad, są sycące i z tak zwaną wkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw.  Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty !


Tajska zupa z fasolką szparagową
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 spora cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 listki limonki kaffir
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1000 ml bulionu
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 g cienkiej fasolki szparagowej
  • 100 g pędów bambusa
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • świeża bazylia tajska
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Mięso kroimy paski, cebulę w kosteczkę, czosnek w plasterki, a cimbir drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy cebulę, następnie dodajemy mięso. Gdy będzie złociste dodajemy czosnek, imbir, kaffir, pastę i chwilkę wszystko przesmażamy. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion, mleczko i chwile gotujemy. Fasolkę kroimy na pół, wrzucamy do zupy. Dodajemy też pędy bambusa. Gotujemy, aż fasolka będzie al dente. Na koniec dodajemy szczypiorek i sok z cytryny. Zupę podajemy posypaną listkami bazylii.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: