7/25/2016

Frużelina wiśniowa


 Frużelina wiśniowa, czyli soczyste owoce w żelu. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a radość z otworzenia takiego pachnącego latem słoiczka w środku zimy... bezcenna ! Możemy ją wykorzystać do posmarowania naleśników, gofrów i różnego rodzaju smażonych placuszków, a także jako dodatek do budyniu czy kaszy manny. Mówię Wam - palce lizać !


Frużelina wiśniowa
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Składniki:
  • 750 g wydrylowanych wiśni
  • 200 g cukru
  • 2 - 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki kardamonu
Wykonanie:
Wiśnie płuczemy i następnie drylujemy. Zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny.  W tym czasie owoce puszczą sok.
Po tym czasie, na małym ogniu doprowadzamy wiśnie do zagotowania i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy kardamon. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i wlewamy do wiśni. Mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć.
Gorącą frużelinę przekładamy do wyparzonych suchych słoiczków. Mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
Tak zamknięte owoce nadają się do szybkiego spożycia. Jeśli chcemy aby dotrwały do zimy słoiki pasteryzujemy przez 20 minut.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Uwielbiam frużelinę wiśniową, często używam ją do ciast, wspaniale smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Aguś, ja ją właśnie odkrywam :).
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń