5/11/2016

Pilaw ze szpinakiem i morelami


Ostatnio ryż często gości na moim domowym stole. Odkąd w sklepach pojawiły się różne jego gatunki testujemy i eksperymentujemy. Dziś zapraszam na pyszny ryż jaśminowy z  nutką Orientu w tle. Pysznie smakuje jako osobne danie i jako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego !



Pilaw ze szpinakiem i morelami
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 200 g ryżu jaśminowego  Uncle Ben's
  • 1 1/2 szklanki bulionu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g suszonych moreli
  • 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka listków szpinaku baby
  • 1/2 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Ryż kilkukrotnie płuczemy zimną wodą, wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ryż odcedzamy na sitku.
Cebulę kroimy  w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i olej i smażymy na nim cebulę wraz z cynamonem. Gdy cebula delikatnie zmięknie wrzucamy ryż i smażymy przez 1,5 minuty, aż ryż będzie lekko szklisty. Dodajemy skórkę pomarańczową, pokrojone w paski morele, wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy ryż pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ryż jest już dobry, pamiętając o tym, że każdy się gotuje inaczej.
Do gorącego ryżu wrzucamy listki szpinaku i orzeszki. Solimy, pieprzymy, mieszamy i od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: