5/23/2016

Młoda kapusta z koperkiem


Jeśli mamy maj, to oznacza, że w sklepach pojawia się piękna jasnozielona młoda kapusta. A co za tym idzie, jest to najodpowiedniejszy moment na to, żeby przygotować z niej jarzynkę, jak to mawiały nasze babcie. Koniecznie z dużą ilością koperku ! Później to danie nie będzie nam tak bosko smakowało, jak właśnie w maju. 



Młoda kapusta z koperkiem
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • 2 cebule
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny, ew. kwasek cytrynowy
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka i zalewamy szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę przez około 30 minut.
W międzyczasie cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę, aż będzie szklista, Przekładamy ją do kapusty. 
Teraz na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę przesmażamy. Następnie dolewamy około szklanki zimnej wody (najlepiej jest to robić partiami, żeby zasmażka nie wyszła za rzadka) i energicznie mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zasmażkę przekładamy do kapusty, dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy parę minut, aż sos lekko zgęstnieje.  


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz