4/06/2016

Wieprzowina z meksykańską nutką


W czasie tygodnia pracy, jako kobieta pracująca, lubię proste i niewymagające dużej ilości czasu dania obiadowe. Wiadomo, że po całym dniu człowiek wpada do domu nieco zmęczony i nie ma zbyt wielkiej ochoty na stanie przy garach. Dziś zapraszam na takie właśnie danie, oto wieprzowina z meksykańską nutką.




Wieprzowina z meksykańską nutką
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki lub kolendra


Wykonanie:
Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, kroimy w  dużą kostkę, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, przekładamy do rondla, w którym potem będziemy ją dusić. Przykrywamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z mięsem wraz z przyprawami, pomidorami i fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
Danie podajemy z dodatkiem ryżu, posypane natka pietruszki, lub jeśli ktoś woli, kolendrą.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pani Marciu, tak jest, kumin czyli kmin rzymski :-).

      Usuń
  2. Dziękuję :):) jak już zrobię to napiszę jak smakowało, bo na zdjęciu wygląda baaardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń