4/28/2016

Tajska zupa z ryżem


 Dziś pyszna zupa z Orientem  w tle, czyli tajska zupa z ryżem. Do tej pory zupy orientalne gotowałam  z dodatkiem makaronu. Tym razem postanowiłam to zmienić i przygotowałam zupę z dodatkiem ryżu basmati. Ryż ugotowany w zupie nabiera pysznego smaku. Pamiętajcie tylko, żeby ryżu nie rozgotować.


Tajska zupa z ryżem
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
  • 4 szklanki rosołu
  • 100 g ryżu basmati
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki grubego pokrojonego szczypioru
  • 1/3 papryczki chili
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • listki bazylii tajskiej
  • 2 listki limonki kaffir

Wykonanie:
Ryż płuczemy zimną wodą, aż woda będzie czysta, a nie mętna. Następnie ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Rosół wlewamy do garnuszka, dodajemy imbir i liście limonki, doprowadzamy do zagotowania. Z ryżu odlewamy wodę i wsypujemy go do rosołu. Zmniejszamy ogień, gotujemy, aż ryż będzie al dente. Z mielonego mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gdy ryż będzie jeszcze twardawy delikatnie wrzucamy je do rosołu. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę, sos rybny i szczypior. Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii.


Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię zupy, a już takie z orientalnym smakiem to najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kuchnię tajską. Super pomysł i wygląda świetnie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń