3/05/2016

Tahini, domowa pasta sezamowa


Tahini, czyli domowa pasta sezamowa, bez niej nie może się obejść żaden tradycyjnie przyrządzony hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Przyda się też nam do przyrządzenia innych potraw  rodem prosto z kuchni arabskiej. Przygotowanie pasty jest szalenie proste, a potem wystarczy tylko sięgnąć do lodówki i gotowe. Na pewno do kupnej pasty już nie wrócę, ta jest super.





Tahini, domowa pasta sezamowa
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 szklanka sezamu
  • 3 łyżki oleju  sezamowego lub innego
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody



Wykonanie:
Sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy go do uzyskania lekko złocistego koloru. Sezam powinien aromatycznie i delikatnie pachnieć. Uważajmy, bo bardzo łatwo go przypalić, a  wtedy będzie gorzki. 
Ziarenka odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie przesypujemy je do blendera, miksujemy dodając po łyżce oleju. Kontynuujemy miksowanie, aż do uzyskania gładkiej masy. Gdyby pasta była za gęsta - powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego - dodajemy do niej łyżkę zimniej wody i miksujemy.
Gotową pastę przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki. Możemy ją przechowywać do 14 dni. 


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz