Szakszuka z fetą

jajka-na-patelni-widok-z-gory

Szakszuka to danie wywodzące się z kuchni orientalnej, a dokładnie z kuchni tunezyjskiej. Szakszuka oznacza bałagan. Ja tu bałaganu nie widzę, natomiast samo słowo brzmi cudnie. Oczywiście jej rodzajów jest mnóstwo. W zależności od tego z jakiego państwa zechcemy wykorzystać przepis na nią, jej składniki będą się nieco różnić. To idealna propozycja na wspólne leniwe śniadanie.
Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie.  W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne.


Szakszuka z fetą i olejem rzepakowym
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kuminu
  • olej rzepakowy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 2 duże  wiejskie jajka
  • 2 plasterki fety
  • płatki chili
  • sól
  • natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy następnie czosnek i cebulę, smażymy aż cebula będzie lekko szklista. Teraz dodajemy pomidory, płatki chili i sól. Smażymy bez przykrycia, aż pomidory odparują. W pomidorach robimy dwa zagłębienia i w każde wbijamy po jajku i dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Teraz na małym ogniu dusimy wszystko razem (można pod przykryciem), aż białko się zetnie, a żółtko będzie miękkie. Posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz