wtorek, 12 stycznia 2016

Zimowa herbata korzenna

Pin It

Za oknem jednak zima, długo się ukrywała przed nami i pozwalała nam cieszyć się dodatnimi temperaturami. Teraz przyszła i pokazuje nam swoje zimne oblicze, ale my się wcale zimy nie boimy, bo pijemy pyszną rozgrzewająca korzenną herbatę. Do tego zapalona waniliowa świeczka, ciepły koc i dobra książka. Prawda, że zima też jest piękna ? :-).




Zimowa herbata korzenna
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje na 2 szklanki
Składniki:
  • 2 łyżeczki dowolnej herbaty liściastej
  • 500 ml wrzącej wody
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżku
  • 3 plasterki pomarańczy
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu


Wykonanie:
Wodę wlewamy do dzbanka, wkładamy do niej korę cynamonu, plasterki imbiru, gwiazdkę anyżku, herbatę i plasterki pomarańczy. Dzbanek przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby herbata się zaparzyła. Po tym czasie, jeśli lubicie słodzoną herbatę, dodajemy miód, mieszamy i podajemy.

2 komentarze:

  1. Widzę, że nie tylko ja jestem fanką anyżu w gwiazdkach! Uwielbiam jego smak, zapach i wykorzystuję do wielu potraw (do zimowej herbatki też, ale zamiast czarnej liściaste używam... suszonych skórek z jabłka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, super pomysł ze skórkami. Muszę przetestować :-). Nawet chyba mam suszone jabłka...

      Usuń