12/15/2015

Warsztaty "Powrót do korzeni: wachlarz warzywnych dań od Frosta"


Zapraszam na relację z warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Warszawie, a ich motywem przewodnim były korzenne warzywa, dostępne od niedawna w  postaci mrożonek dzięki marce Frosta.






Warsztaty  "Powrót do korzeni: wachlarz warzywnych dań od Frosta"
21 listopada na zaproszenie marki Frosta miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, które odbyły się w warszawskim kulinanrym SmArt Studio.  Frosta zaprosiła nas w podróż do korzeni, prezentując gamę nowych dań warzywnych.
Gotowaliśmy pod czujnym okiem chefa Tomka Jakubiaka.
Na początku spotkania przedstawicielka organizatora opowiedziała nam o warzywnych nowościach marki inspirowanych domowymi specjałami. Są to między innymi bataty z marchewką w maśle z rozmarynem, kalarepka z brokułem w maśle z dzikim czosnkiem, soczewica z ziemniakami, marchewką w maśle z dzikim czosnkiem i pieczarki z cebulą w maśle z tymiankiem.


W trakcie warsztatów przygotowaliśmy:
  • dorsza w  kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku z jajkiem poche z topinamburem, palonym masłem i czosnkiem niedźwiedzim
  • lasagne z batatami, karmelizowanymi porami z chrzanem i sałatką ze smażonych pieczarek
  • chrupiące kulki z  ziemniaków i łososia z zielonym pesto, majonezem pietruszkowym i frytkami z kalarepy
  • smażonego dorsza w ziołowym maśle z soczewicą z serami pleśniowymi, sosem jabłkowo-waniliowym i chipsami z batatów

Jak to zwykle bywa na warsztatach zostaliśmy podzieleni na cztery grupy, a każda z grup przygotowywała jedno danie z wykorzystaniem produktów Frosta. Mojej grupie przypadły  w udziale chrupiące kulki z ziemniaków i łososia, zwane kulkami mocy. Naszemu zespołowi szefowała przesympatyczna Zosia, która zachęcała nas do odrobiny szaleństwa i delikatnego podkręcania smaku przygotowywanych potraw. Uwielbiam takie podejście do gotowanie, bo nie zawsze lubię się ściśle trzymać  receptury.
Wprawdzie nasze danie było czasochłonne, ale zdecydowanie jego wspaniały smak wynagrodził nam poświęcony mu czas.


Chrupiące kulki z  ziemniaków i łososia z zielonym pesto, majonezem pietruszkowym i frytkami z kalarepy

Dorsz w  kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku z jajkiem poche z topinamburem, palonym masłem i czosnkiem niedźwiedzim

Smażony dorsz w ziołowym maśle z soczewicą z serami pleśniowymi, sosem jabłkowo-waniliowym i chipsami z batatów


Lasagne z batatami, karmelizowanymi porami z chrzanem i sałatką ze smażonych pieczarek

Fot. Jazzowe smaki

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz