12/23/2015

Serki wędzone w przyprawach


W niedzielę wraz z przyjaciółmi wędziliśmy wędliny na Święta (przepisy pojawią się wkrótce na blogu). Były szynki, polędwice, kiełbasy cienkie, grube, sól morska i po raz pierwszy serki. Serki najpierw leżały w solance, a potem obtoczyłam je w przyprawach. Wyszły przepyszne, na pewno będziemy powtarzać, testując inne posypki. Do wędzenia nadają się tylko serki typu włoskiego, a nie zwykłe białe sery. Ja kupiłam serki Pilos z Lidla, dobre są też serki Capri.


Serki wędzone w przyprawach
Czas przygotowania: 24 godzin marynowanie + 4 godziny wędzenia
Składniki:
  • 3 serki typu włoskiego
  • 1 litr wody
  • 80 g soli kamiennej niejodowanej
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki papryki
  • 1,5 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • gaza


Wykonanie:
Sól rozpuszczamy dokładnie w  wodzie. Serki umieszczamy w kamionkowym naczyniu, zalewamy solanką. Serki powinny być całkowicie przykryte płynem. Zostawiamy je na 24 godziny.
Po upływie tego czasu serki wyjmujemy, lekko odciskamy i każdy obtaczamy w jednej z przypraw.
Każdy serek układamy na kawałku gazy, zbieramy cztery rogi gazy i zawiązujemy je sznurkiem, robiąc na końcu sznura pętelkę do powieszenia serka na kiju w wędzarni lub na haku.
Serki wędzimy przez 4 godziny w temperaturze nie wyższej niż 40-45 stopni Celsjusza. W wyższej serki się rozpłyną. Serki odkładamy do całkowitego wystudzenia. Zdejmujemy gazę, kroimy w plastry i delektujemy się doskonałym smakiem.


Print Friendly and PDF

11 komentarzy:

  1. Pani Agatko, do wędzenia nadają się każde sery, nasze twarogowe też, tylko trzeba je wcześniej obsuszyć lub odcisnąć np. w prasie do sera. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za cenną informację, bo pytałam specjalistów od wędzenia i twierdzili, że nasz twarogowe się nie nadają, bo płyną w wyższej temperaturze. Przetestuję :-).

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od temperatury otoczenia. Jeśli jest chłodno to nie ma takiej potrzeby, natomiast jeśli mamy 30 stopniowy upał, to dobrze jest je włożyć do lodówki.

      Usuń
  3. A serki z szklance dajemy do lodówki czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wędzę serki w siatce wędzarniczej 5h w temperaturze 50 stopni, wędziłem na początku w gazie ale w siatce wychodzą lepsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też czasami wędzę w siatce, ale wygodniej mi jest w gazie, łatwiej się wiąże.

      Usuń
  5. Robiłem juz kilka razy te serki są pyszne polecam każdemu przepis wspaniay a smak boski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :). Cieszę się, że smakują.

      Usuń
  6. Powiem tak ....super polecam każdemu kupujemy te z lidla eksperymetujemy z roznymi smakami polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, moje też Lidlowe :).
      A jakie smaki polecacie ? Chętnie skorzystam z nowych inspiracji.

      Usuń