12/30/2015

Carpaccio z buraków z serem pleśniowym


Zapraszam na bardzo prostą sałatkę  z buraków, będzie jak znalazł na zbliżającego się Sylwestra czy na imprezę karnawałową. Delikatnie słodkawe pieczone buraki i słony i wyrazisty smak sera pleśniowego do idealny duet na talerzu.


Carpaccio z buraków z serem pleśniowym
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
  • 2 upieczone buraki
  • 50 g sera pleśniowego
  • kilka listków rukoli
  • oliwa z oliwek EV
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • krem balsamiczny
Wykonanie:
Buraki obieramy ze skórki, kroimy na bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny. Układamy je na talerzu, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Na wierzchu układamy listki rukoli. Następnie buraki skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i polewamy kremem balsamicznym.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: