11/14/2015

Sałatka coleslaw II


Sałatka coleslaw, pyszna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Według mnie wspaniale pasuje do każdego obiadowego dania mięsnego czy też rybnego. Ja zawsze robię duża porcję, bo już spora jej część znika w trakcie przygotowywania, nawet zanim  zdąży się przegryźć.
 



Sałatka coleslaw II
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki: 
  • 700 g białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurt typu greckiego
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz
  • sól morska
  • posiekany koperek

Wykonanie:
Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do dużej miski i delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 
Cebulę, marchewkę i jabłko obieramy. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. marchewkę kroimy w julienne, czyli drobne paseczki. Wszystko dodajemy do kapusty wraz z pozostałymi składnikami sałatki, dokładnie mieszamy.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. To moja ulubiona surówka, najczęściej gości na moim stole w sezonie zimowym :) Ja dodaję jeszcze kukurydzę, tak smakuje mi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, muszę spróbować z kukurydzą :-).

      Usuń
  2. Po przeczytaniu tego tekstu, mimo tak poznej pory, musze udac sie do kuchni i cos przekasic :-)
    Bardzo smaczny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edyto, bardzo dziękuję za miłe słowa :-).

      Usuń