11/13/2015

Pieczone jadalne kasztany


"Najlepsze kasztany są na placu Pigalle, Zuzanna lubi je tylko jesienią. Przysyła ci świeżą partię." Kto wie z jakiego filmu to cytat ? :-). Oczywiście Zuzanna ma rację, bo kasztany są najsmaczniejsze jesienią. I ja mam dla Was dziś świeżą partię pysznych pieczonych kasztanów. Właśnie jest na nie sezon. Kupując kasztany zwróćmy uwagę na to, aby nie były uszkodzone, były lśniące i w miarę ciężkie. Jeśli będą lekkie prawdopodobnie są wysuszone w środku. Nie powinny tez pachnieć pleśnią.




 Pieczone jadalne kasztany

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 500 g jadalnych kasztanów


Wykonanie:
Kasztany myjemy i osuszamy. Układamy je płaską częścią na desce, a wypukłą część delikatnie nacinamy na krzyż. Nacięte kasztany wkładamy do garnka z woda i gotujemy przez 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kasztany układamy na blaszce do pieczenia nacięciem do góry i pieczemy przez 15 minut. Gdy kasztany lekko przestygną, obieramy je ze skorupek i skórki (tak jak orzechy włoskie). Im kasztany będą cieplejsze, tym łatwiej się je będzie obierało. 





Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Oj zjadlabym, ciekawe jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak orzechy włoskie, tylko są zdecydowanie słodsze.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już miałam pakować w sklepie ale zrezygnowałam. Jutro biegnę na zakupy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuję je podgotować. Jakoś nie umiem ich robić. Już robiłam 2 podejścia i były za suche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, koniecznie je podgotuj, wtedy krócej je pieczesz.

      Usuń