11/05/2015

Najprostsza zapiekanka makaronowa z szynką


Ta najprostsza zapiekanka makaronowa z  szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas.

Najprostsza zapiekanka makaronowa z  szynką
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
  • 400 g makaronu, u mnie rurki
  • 300 g dobrej wędzonej szynki
  • 300 g starego żółtego sera
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 200 g śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • ew. sól morska
  • masło do posmarowania naczynia

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Ser ścieramy na grubej tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta, ale skracamy czas gotowania o 3 minuty. Makaron musi być na prawdę al dente. Makaron odcedzamy zasłaniając garnek pokrywką, zostawiając  jednak ze 2-3 łyżki wody z gotowania. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest wystarczająco słone. Jeśli wędlina jest słona, makaronu nie trzeba już solić.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do niego makaron. Naczynie przykrywamy i zapiekamy około 30 minut.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz