11/25/2015

Katarzynki w polewie czekoladowej


Zawsze gdy zbliża się koniec listopada wyjmuję z szuflady moje katarzynkowe foremki i biorę się do roboty. Bardzo lubię takie sezonowe tradycje w mojej kuchni. Dlatego też na blog znajdziecie jeszcze dwa inne przepisy na katarzynki: drożdżowe i na proszku do pieczenia. Te dzisiejsze są upieczone z dodatkiem sody oczyszczonej. Wszystkie tak samo pyszne, zapraszam !




Katarzynki w polewie czekoladowej
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 420 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 170 g miodu
  • 85 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawa do piernika
Polewa czekoladowa
  • 50 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 3 łyżki  mleka
  • 2 czubate łyżki kakao




Wykonanie:
Masło, cukier, miód i wodę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Rozpuszczamy na małym ogniu i dodajemy przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozkłócone jajko i masę miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je na 20 minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. 
Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły.
Gdy katarzynki wystygną, przygotowujemy polewę. 
W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.
Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy.
Pierniczki maczamy w ciepłej polewie i suszymy ma kratce.



Print Friendly and PDF

9 komentarzy:

  1. Wow!!! Wyglądają tak jak mają wyglądać - czyli bosko:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko, miekkie one są? Uwielbiam pierniczki, ale tylko miękkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po upieczeniu są lekko twardawe, żeby zmiękły powinny poleżeć parę dni. Niestety nie było im dane ;-).

      Usuń
  3. Wyglądają jak z najlepszej cukierni :D

    OdpowiedzUsuń