11/23/2015

Bezglutenowe warsztaty z Inką


Dzisiaj zapraszam Was na relację z warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność uczestniczyć jakiś czas temu. Ich organizatorem był producent kawy Inka, a ich tematem przewodnim była dieta bezglutenowa.




Bezglutenowe warsztaty z Inką
24 października w warszawskiej restauracji "Gar Jakubiaka" odbyły się bezglutenowe warsztaty z kawą Inka.  Główną atrakcją warsztatów, oprócz kawy oczywiście był Tomek Jakubiak, znany z programów kulinarnych. Tomek wraz z innymi chefami poprowadził nasze warsztaty.
Na wstępie Justyna Markowska, dietetyczka, opowiedziała nam o diecie bezglutenowej i o nowej Ince. Przygotowano dla nas również bezglutenowe przekąski.





 W trakcie warsztatów do przygotowania mieliśmy cztery dania i w  związku z tym zostaliśmy podzieleni na cztery grupy. ja miałam to szczęście, że wraz z czterema innymi blogerkami trafiłam do grupy Tomka Jakubiaka i mogłam z nim gotować. W trakcie przygotowania dania Tomek bardzo barwnie opowiadał nam o swoich podróżach i doświadczeniach kulinarnych.
Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to:
  • pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym
  • kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z  gęsich serc z boczniakami
  • smażone filety z pstrąga i sałatki  z soczewicy ze świeżymi  warzywami
  • domowe żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem

Nasza grupa miała za zadanie przyrządzić domowe żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Pierwszy raz miałam przyjemność przygotowywać curry od podstaw, przy użyciu trawy cytrynowej galangalu, liści kaffir, czosnku i chili. Cóż za niesamowite bogactwo aromatów i smaków !





Tak wyglądało nasze danie serwowane na talerzu. Według mnie było boskie !


Równie pięknie prezentowały się pozostałe dania bezglutenowe, przygotowane przez innych blogerów. Jak widać dieta bezglutenowa też może być smaczna, kolorowa i urozmaicona.




A na koniec oczywiście musiało być pamiątkowe zdjęcie z przesympatycznym szefem Gara Jakubiaka, czyli Tomkiem.
Warsztaty jak zwykle, były też okazją do spotkania się i poplotkowania z innymi blogerami kulinarnymi, którzy na zaproszenie Inki zjechali do Warszawy z całej Polski. Było gwarnie, twórczo i oczywiście smakowicie.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz