niedziela, 4 października 2015

Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem

Pin It

Dziś wspólnie z innymi blogerami zapraszam na smakowity wpis pod tytułem drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem. Przygotowaliśmy je w ramach akcji Wypiekania na śniadanie. Pomysł na przepis podrzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka. Oryginalny przepis na  muffiny znajdziecie tutajJak dla mnie jabłka, cynamon plus puchate drożdżowe ciasto to idealne połączenie. Koniecznie upieczcie, nie będziecie żałować, daję głowę :-).




Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem
Czas przygotowania: 140 minut
Proporcje na 12 sztuk
Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 3,5 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 2 średnie jabłka
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier trzcinowy do posypania ciasta


Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy, połowę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu przesianą mąkę ze szczyptą soli, pozostały cukier, mleko i żółtko, Wyrabiamy ciasto i gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Szykujemy nadzienie: jabłka ścieramy na grubej tarce, lekko odciskamy sok i posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z cynamonem i cukrem.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  28 x 32 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem cynamonem, na wierzchu rozkładamy jabłka, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 12 równych części.
Formę na muffiny wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i układamy  w nich bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, muffiny posypujemy cukrem i pieczemy około 20 minut.


W akcji uczestniczyły blogi:
Moje domowe kucharzenie
Eksplozja smaku
Patison w kuchni
Smaczna pyza
Nasze życie od kuchni
Gotowanie i pieczenie
Moje małe czarowanie
Szóste niebo
Pasja smaku
Mia cucina
Ala piecze i gotuje
Zacisze kuchenne
Prawo do gotowania z pasją
Joanna na FB
Cup&Cakes
Smaki Alzacji
MatkaWariatka
Kulinarna Maniusia
Kasia in the kitchen
Everyday flavours

32 komentarze:

  1. Pięknie Agatko dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają...już sobie zapisałam przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ci wyszły Agatko, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za kolejne wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie jesienne te Twoje muffiny! Dziekuje za wspolne pieczenie)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i do następnego :-).

      Usuń
  7. Wyglądają cudnie:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, dziękuję za pyszne wspólne pieczenie :-).

      Usuń
  8. Muffinki wspaniałe, dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
    Asa_6niebo

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu :) Wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pięknie! Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za wspólne pieczenie :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję i ja, do następnego :-).

      Usuń
  13. Zdecydowanie nie żałuję, oby więcej tak cudownych propozycji:). Wspaniale Ci sie upiekły Agatko:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, ja też nie żałuję. Do następnego :-).

      Usuń