9/12/2015

Cytrynowy kurczak z rozmarynem


Oto na blogu pojawia się niezwykle aromatyczny cytrynowy kurczak z rozmarynem. Kilka prostych składników, niezwykle łatwe przygotowanie, a  radość z jedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami w rozmarynie. Wyszedł pyszny rozmarynowy duet.


Cytrynowy kurczak z rozmarynem

Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania

Składniki:
  •  6  udek z kurczaka
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sok z 1 cytryny
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól morska

Wykonanie:
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie myjemy i parzymy. Z jednej cytryny wyciskamy sok, drugą kroimy na ósemki, a ósemki jeszcze na pół. Oliwę, sok z cytryny i sól umieszczamy w plastikowym pojemniku. Dodajemy igły z dwóch gałązek rozmarynu. Wszystko mieszamy lekko rozgniatając rozmaryn, aby uwolniły się olejki eteryczne. Na koniec dodajemy pokrojoną cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. 
Piekarnik nagrzewamy   do 180 stopni. Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia, okładamy świeżym rozmarynem  i pieczemy około 60 minut, najpierw pod przykryciem, a przez ostanie 20 minut bez, aby mięso się ładnie przyrumieniło.


Print Friendly and PDF

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) połączenie smaków idealne, pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Agatko, pyszny kurczak:D oprócz mnie jeszcze 2 osoby powiedzialy to samo! A tylko my jedliśmy, pewnie znalazło by się wielu miłośników tego dania;) ps cytryna i rozmaryn robią robotę; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcia, super ! bardzo się cieszę, że smakował :-). Cytryny i rozmaryn to cudny duet !

      Usuń