Tarta ze szpinakiem i kurczakiem


 Dziś zapraszam na prostą tartę, do ktorej przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z dodatkiem mozzarelli może być daniem głównym, lunchem lub po prostu przekąska. Smakuje także dzieciom, a ponieważ jest bardzo łatwa w przygotowaniu, na pewno Wasze pociechy chętnie Wam pomogą w gotowaniu.



Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki: 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 mozzarella
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz 
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta





Wykonanie: 
Ciasto wyjmujemy z lodówki, aby się nieco ociepliło.
Cebulę kropimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, uważając, aby czosnek nam się nie przypalił. Szpinak wrzucamy na patelnię z warzywami i odparowujemy na małym ogniu. Gdy pozbędziemy się całej wody ze szpinaku wyłączamy ogień, solimy i pieprzymy.
Kurczaka koimy w kostkę, delikatnie oprószamy solą i pieprzem i również smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Boki i dno wysmarowanej tłuszczem formy wykładamy częścią ciasta, resztę ciasta wykorzystamy do zrobienia kratki. Na ciasto wykładamy szpinak, na niego układamy podsmażonego kurczaka. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy z pokrojoną  w kostkę mozzarellą, solimy i pieprzymy. Masę wylewamy na tartę.
Z ciasta, które nam zostało wykrawamy paski, z których na wierzchu tarty robimy kratkę. Ciasto malujemy żółtkiem i pieczemy około 25 minut.

 

Komentarze

Prześlij komentarz