9/18/2015

Chleb owsiany z łuską gryczaną

 
Niedawno w ofercie Sante pojawiła się mielona łuska gryczana. Do tek pory myślałam, że grykę wykorzystuje się tylko do produkcji kaszy i mąki. Okazało się jednak, że od jakiegoś czasu wykorzystuje się również jej łupinki, które mają wiele wartościowych składników odżywczych, miedzy innymi fosfor, potas, magnez, cynk i miedź. Zawiera ona również antyutleniacze, witaminy z  grupy B oraz dużą ilość ( 80 g błonnika na 100 g mielonej łuski) błonnika. Posiada także właściwości prebiotyczne, czyli wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej. W związku z tym jest cennym i zdrowym dodatkiem do diety. Płaską łyżeczkę mielonej łuski możemy dodawać do jogurtów, kefirów, do przygotowania musli czy też sosów. Natomiast ja dzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb owsiany z dodatkiem łuski gryczanej właśnie.
Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 innych produktów, między innymi suszone owoce, kasze, nasiona, produkty zbożowe i ciasteczka.
Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj.




Chleb owsiany z łuską gryczaną
Czas przygotowania: 180 minut

Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 13 x 23 cm
Składniki:
  • 140 g płatków owsianych
  • 470 g gorącej wody
  • 160 ml letniego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 500 g mąki pszennej 
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki łuski gryczanej mielonej Sante
  • 3 łyżki płatków owsianych do posypania




Wykonanie:
Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. 
Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę, letnią owsiankę i mieloną łuskę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką lub rękoma, formy przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Keksówki powinny wypełnić się ciastem, aż do samego rantu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, chlebki delikatnie malujemy wodą i posypujemy płatkami. Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz