8/04/2015

Łatwe ciasto agrestowe


Kilka dni temu piekłam ciasto z tego samego przepisu (puchate ciasto z owocami)
z tym, że tak jak pisałam  w poprzednim poście wyszło mi troszkę za wysokie. Tym razem upiekłam je w większej formie, ciasto jest cieńsze, można w nim upchać więcej owoców, ale niestety znika równie szybko, jak poprzednie :-).


Puchate ciasto z owocami
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm
Składniki:
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 400 g agrestu
  • cukier puder

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, i później olej, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce i delikatnie wciskamy je w ciasto.
Ciasto pieczemy około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z formy i układamy w papierze na kratce. Gdy wystygnie oprószamy je cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Poproszę przynajmniej trzy kawałki i oczywiście kawkę bo inaczej nie wyjdę od Ciebie:)))))
    Pozdrawiam cieplutko!!!!

    OdpowiedzUsuń