7/22/2015

Koktajl z czarnej porzeczki


Czarna porzeczka to samo dobro i samo zdrowie. Ta mała czarna kuleczka to przede wszystkim najbogatsze źródło witaminy C i witaminy P (rutyny). Poza tym zawiera duże ilości witamin z grupy B, sole mineralne, żelazo i karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też  z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno. Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze.



 Koktajl z czarnej porzeczki
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 1 szklanka czarnej porzeczki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru 

Wykonanie:
Owoce obieramy z szypułek i dokładnie płuczemy. Wrzucamy do blendera, dolewamy mleko i dodajemy cukier. Bardzo dokładnie blendujemy przez 3-4 minuty, bo skórka  czarnej porzeczki jest dosyć twarda. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby koktajl się schłodził.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Bajeczny kolor :) Uwielbiam czarną porzeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja zabieram jeden sloiczek z takim koktajlem... Przyda sie, bo wlasnie umieram z ciepla :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, dziś strasznie gorąco. Zabieraj, zabieraj, dobrze schłodzony ;-).

      Usuń