6/24/2015

Domowy serek ziołowy


Zamiast kupnego serka do smarowania kanapek zróbmy sobie pyszny kremowy serek sami w domu. Serek robi się praktycznie sam, a możemy do niego dodać to co nam się żywnie podoba. Dziś dodałam do niego zioła: natkę pietruszki, koperek, szczypior czosnkowy i bazylię.  
Róbmy więc domowy serek ziołowy ! Do dzieła.



Domowy serek ziołowy

Czas przygotowania: 24 godziny
Składniki:
  • 800 g jogurtu typu greckiego
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru czosnkowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 listki posiekanej bazylii



Wykonanie:
Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy posiekane zioła i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
Plastikowe sitko wykładamy potrójnie złożoną gazą lub pieluchą tetrową. Sitko ustawiamy na misce lub garnku. Przekładamy na nie jogurt i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie gazę łapiemy za cztery rogi i albo robimy supeł, albo wiążemy ja sznurkiem. Następnie wieszamy tobołek nad zlewem lub w innym miejscu, pamiętając aby podstawić pod niego jakieś naczynie. Serek będzie ociekał pod własnym ciężarem.
U mnie ociekał 24 godziny. Jeśli lubicie bardziej wilgotny serek, można go zdjąć wcześniej. ważne natomiast jest, żeby nie wisiał na słońcu.
Gdy serek będzie gotowy wyjmujemy go z gazy, Możemy uformować z niego dwie roladki i obtoczyć ziołami lub jeść od razu.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, sprobuje! Czy rodzaj jogurtu greckiego ma znaczenie? Czy serek bedzie innej konsystencji jesli wybiore 0%, 2% lub 10%?? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zdecydowanie rodzaj jogurtu ma znaczenie. Ten którego ja użyłam miał 10%. Przy chudszym jogurcie serek będzie rzadszy i odcieknie z niego więcej serwatki, w związku z tym będzie go mniej. Ważne też jest żeby czytać co jest wkładzie jogurtu, najlepszy serek wychodzi z takiego, który nie zawiera żelatyny ani innych zbędnych dodatków. Poza tym przy jogurcie 0% serek pewnie będzie bardziej suchy, bo ilość tłuszczu będzie w nim znikoma.

      Usuń