5/30/2015

Światowy Dzień Soku z Tymbarkiem


Dziś, 30 maja obchodzimy  Światowy Dzień Soku. Ja postanowiłam go uczcić szklanką soku Tymbark pod hasłem "Sok Tymbark – na dzień dobry i dobry dzień!" A dlaczego właśnie sokiem Tymbark ? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie.



Światowy Dzień Soku z Tymbarkiem

Soki, zarówno te owocowe jak i warzywne pełnią ważną rolę w naszym żywieniu. Zawierają cenne składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to między innymi: składniki mineralne, błonnik pokarmowy, witaminę C, E, B i beta karoten,  a także cenne antyoksydanty. Soki owocowe są bogate w węglowodany (glukozę i fruktozę)
 Według badań Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) przeciętny Polak spożywa około 17,5 litra soków rocznie. Największą popularnością cieszy się sok pomarańczowy, warzywny, trzecie miejsce zajmuje sok jabłkowy, natomiast sok grejpfrutowy znalazł się na czwartym miejscu.


"Z mojego doświadczenia i wieloletnich obserwacji wynika, że Polacy w pełni nie zdają sobie sprawy z tego, że szklanka soku dziennie idealnie może nam  zastąpić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, zalecanych przez dietetyków. Są one świetnym źródłem witamin i minerałów, które odpowiadają za zdrowie oraz samopoczucie nasze i naszych bliskich. Wszystkie osoby dbające o swoje zdrowie, bądź mające niedobór którejś z witamin, powinny bez wątpienia  wprowadzić soki do swojej codziennej diety." – doradza dietetyk, Anna Różyk.


"Zarówno soki owocowe,  jak i warzywne nie zawierają tłuszczów, są za to bogate w łatwo przyswajalne węglowodany. Nie obciążają one naszego układu pokarmowego ani żołądka, dzięki czemu są łatwostrawne. Obecna w nich witamina C  pomoże nam w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Pijąc soki bogate w składniki odżywcze możesz zapomnieć o grypie czy innych infekcjach. Ponadto dzięki dużej ilości witamin picie soków pozwoli nam cieszyć się zdrowymi, lśniącymi włosami oraz piękną, gładką skórą i sokolim wzrokiem." - podpowiada Anna Różyk.
„Sok to przede wszystkim produkt naturalny, otrzymywany ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców. Zgodnie z prawem zabronione jest dodawanie do niego jakichkolwiek sztucznych substancji – konserwantów, barwników, czy aromatów nie pochodzących z owocu z jakiego został sok zrobiony. Do soków owocowych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów” – podpowiada dietetyk.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz