5/20/2015

Pieczone bataty z rozmarynem


Batat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z sosem jogurtowo-ziołowym.



Pieczone bataty z rozmarynem

Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje dla 3 osób

Składniki:
  • 3 bataty (ok. 600 g)
  • oliwa  z oliwek
  • gruba sól morska
  • czerwona ostra papryka
  • kilka gałązek rozmarynu


Wykonanie:
Bataty dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy ostrą papryką i grubą solą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Bataty pieczemy około 40 minut, do momentu kiedy bataty będą miękkie. Na 10 minut przed końcem pieczenia na batatach układamy gałązki rozmarynu.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy: