środa, 20 maja 2015

Pieczone bataty z rozmarynem

Pin It

Batat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z sosem jogurtowo-ziołowym.



Pieczone bataty z rozmarynem

Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje dla 3 osób

Składniki:
  • 3 bataty (ok. 600 g)
  • oliwa  z oliwek
  • gruba sól morska
  • czerwona ostra papryka
  • kilka gałązek rozmarynu


Wykonanie:
Bataty dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy ostrą papryką i grubą solą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Bataty pieczemy około 40 minut, do momentu kiedy bataty będą miękkie. Na 10 minut przed końcem pieczenia na batatach układamy gałązki rozmarynu.

6 komentarzy: