4/07/2015

Pieczeń rzymska z jajkiem

plastry-pieczeni-na-srebrnym-polmisku

Pieczeń rzymska to rodzaj domowej wędliny przygotowanej na bazie mielonego mięsa, u nas tym razem mięsa wieprzowego. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo. Z reguły pieczeń podajemy na zimno, choć są też zwolennicy jedzenia jej na ciepło. Będzie doskonała do kanapek, na kolację czy też na lunch. Tym razem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła mu doskonała.


Pieczeń rzymska z jajkiem

Proporcje na keksówkę o dł. 27 cm
Czas przygotowania: 100 minut

Składniki:
  • 1000 g wieprzowej łopatki
  • 500 g boczku
  • 1 duże surowe jajko
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • ok. 1/3 - 1/2 szklanki zimnej wody
  • 4 jajka ugotowane na twardo, obrane






Wykonanie:
Łopatkę i boczek kroimy w kostkę i mielimy. Przekładamy do  miski, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i wodę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy przy użyciu malaksera.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Połowę masy przekładamy do formy, układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą mięsa. Wierzch wyrównujemy ręką zwilżoną zimną wodą. Pieczeń pieczemy w kąpieli wodnej przez godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie chowamy na 2-3 godziny do lodówki.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: