12/22/2014

Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą


Nie będę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota !




Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą

Czas przygotowania: 180 minut
Składniki na 12 porcji

Składniki
Ciasto :
Nadzienie:
  • 100 g czekolady
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g moreli
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu









Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy 4 łyżki mąki, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy robota, aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Morele i czekoladę drobno kroimy, cukier mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 50 cm. Całość smarujemy masłem, posypujemy cukrem, morelami, czekolada i żurawiną. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto formując wieniec. Następnie ciasto nacinamy ostrym nożem co 3 cm, nie rozcinając go do końca. Każdy nacięty kawałek delikatnie obracamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
Ciasto smarujemy białkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut.



Ciasta czy ciasteczka?


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Ależ on piękny i elegancki:-)
    Zdrowych, radosnych i magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Marzenko ! I dla Was też wszystkiego dobrego na te Święta i Nowy Rok :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam drożdżowe, pod każdą postacią:). Zdrowych i wesołych Świąt wam życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jolu, to tak jak ja :). Zdrowych i spokojnych także dla Was !

    OdpowiedzUsuń