11/03/2014

Pasta z wędzonego pstrąga


Pyszny świeżo uwędzony pstrąg..., ależ pachnie ! Część pochłonęliśmy od razu. Skropiony odrobiną soku z cytryny z dodatkiem razowego chleba, to niebo w gębie. Z reszty postanowiłam zrobić pastę rybną na bazie twarogu, czyli wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, gdy babcia smarowała kanapkę pastą z  wędzonej ryby  z dodatkiem posiekanej cebuli.



Pasta z wędzonego pstrąga

Proporcje dla 4-5 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 350 g wędzonego pstrąga
  • 300 g białego zmielonego twarogu
  • 1 szalotka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki  posiekanego koperku
  •  opcjonalnie sok z cytryny


Wykonanie:
Pstrąga obieramy ze skóry i usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę i rozdrabniamy ją widelcem, następnie dodajemy biały ser  i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy, możemy też składniki pasty po prostu zblendować. Dodajemy szalotkę, koperek i przyprawiamy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz