8/04/2014

Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki


Za oknem ciągle upał, muszę powiedzieć, że marzę choć o paru kroplach deszczu dla ochłody. Niestety deszczu ani widu, ani słychu, schłodzę się więc od środka. Oto zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki.




Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 4 godziny

Składniki
Masa serowa:
  • 750 g mielonego twarogu 
  • 100 g cukru pudru
  • 15 g żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego Wilton
Masa owocowa:
  • 350 g białej porzeczki
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 zielona galaretka, u mnie agrestowa
  • parę gałązek porzeczki do dekoracji


Wykonanie:
Ser miksujemy z  cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy, aż barwnik się dokładnie rozprowadzi. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę, odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do lekkie przestudzenia i dodajemy do niej 2 -3 łyżki masy serowej, mieszamy. Żelatynę wlewamy do pozostałej masy serowej i dokładnie miksujemy.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niej tężejącą masę. Wkładamy do lodówki.
Porzeczki obieramy i miksujemy, po czym przecieramy przez sitko. Dodajemy do nich cukier puder i jogurt, miksujemy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdy żelatyna lekko przestygnie dodajemy ją do przetartych porzeczek i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na masę serową i ponownie chowamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy. Gdy wystygnie chowamy ją do lodówki i czekamy aż się lekko zacznie ścinać. 
Na wierzchu sernika układamy porzeczki i zalewamy je zieloną galaretka. Ponownie chowamy do lodówki. Podajemy gdy galaretka całkowicie zastygnie.


Porzeczkowo mi 2014
Lekkie desery bez piekarnika vol 2

Print Friendly and PDF

4 komentarze: