8/19/2014

Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie


W domu bardzo lubimy fasolkę szparagową. Swego czasu jadało się ją tylko klasycznie, czyli polaną roztopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Ale gdy za oknem jest tak ciepło wtedy człowiek ma ochotę na sałatkę. Na blogu pojawiła się już sałatka z fetą, a dziś kolejna odsłona fasolki, czyli sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie. W przepisie podaję wersję z ostudzoną fasolką, ale równie doskonale będzie smakowała podana na ciepło. 

Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:

Konkurs Cook'd




Sałatka  z fasolki szparagowej z miodowo-musztardowym sosem

Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 300 g francuskiej fasolki szparagowej
Sos:
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV
  • sok z 1 cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Wykonanie:
Czosnek rozcieramy w moździerzu  z solą, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20 minut. Przelewamy zimna wodą i odstawimy do odcieknięcia.
Fasolkę polewamy sosem i mieszamy.




Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Tak przyrządzonej fasolki jeszcze nie jadałam.. a to chyba duży błąd :) Będę musiała wypróbować ją w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam, jestem pewna, że Ci posmakuje :-)

      Usuń