8/07/2014

Placuszki z cukinii z fetą


Do usmażenia placuszków z fetą przymierzałam się już od dawna... W końcu do ich przygotowania zdopingowała mnie Bea :-). Pooglądałam sobie u niej na blogu różne ich wersje i wybrałam tę z fetą. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Podałam je ze śmietaną, ale możemy też do ich podać sos feta,
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:




Placuszki z cukinii z fetą

Proporcje na ok. 10 placuszków
Czas przygotowania: 40 minut 

Składniki:
  • 500 g cukinii
  • 150 g fety
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki starego sera Pecorino
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy  i doprawiamy.
Placuszki (około 1 łyżki masy na placuszek) smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu po kilka minut z każdej ze stron.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Robiłam je kiedyś. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, jak milo, ze i Ciebie zmotywowalam :))
    Pozdrawiam serdecznie i milego weekendu (juz teraz) zycze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, w końcu się wzięłam do roboty ;-).
      Dziękuję Ci bardzo za inspirację, placuszki są rewelacyjne ! Jeszcze mam w planach te z ziemniakami.
      Pozdrowionka :)

      Usuń