8/14/2014

Bakłażany w adżice


Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od Elki. Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną.



Bakłażany w adżice

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 1500 g pomidorów
  • 500 g czerwonej papryki
  • 1 główka czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 50 g octu 10%
  • 50 g soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1500 g bakłażana

Wykonanie:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę czyścimy z nasionek i również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki, papryczkę wraz  z nasionkami  kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Następnie do sosu dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy na średnim  ogniu przez 20 minut, żeby sos lekko zgęstniał.
Bakłażana kroimy w grube krążki i wkładamy do pomidorowego sosu i gotujemy kolejne 20 minut.


Warzywa psiankowate 2014

Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Przyznam, że pierwszy raz spotkam się z takim sosem, jednakże myślę że bardzo by mi smakowała Twoja propozycja jedzonka :) Uwielbiam bakłażany ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ja też uwielbiam bakłażany i kombinuję :-)

      Usuń
  2. Świetny przepis! Witam po raz kolejny w mojej akcji!

    OdpowiedzUsuń