4/01/2014

Babka majonezowa

wielkanocna-baba-na-bialym-talerzau

Zaczął się nam kwiecień, więc  Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji skorzysta ? Dzisiaj najprostsza  i najbardziej klasyczna babka, upieczona na majonezie, bez żadnych dodatków smakowych, typu skórka cytrynowa czy bakalie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik. A udekorowanie jej zależny od Waszej inwencji. Moją delikatnie ozdobiłam polewą z białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej klasyczny lukier  lub po prostu cukier puder.
Serdecznie polecam na świąteczny stół.
Inspiracja Najsmaczniejsze.pl



Babka majonezowa

Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
  • 100 ml delikatnego majonezu
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką.
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 55 minut.
Gdy babka przestygnie wyjmujemy ją z formy i dekorujemy według uznania. Można ją oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.



Print Friendly and PDF

14 komentarzy:

  1. Bardzo ładna ta babeczka :) Pięknie udekorowana. Nigdy nie odważyłam się przygotować babki z majonezem, choć podobny przepis mam już od dawna. Ale przypomniałaś mi o nim i chyba muszę się w końcu skusić. Czy jest wilgotna czy bardziej jak piaskowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :-). Według mnie jest bardziej piaskowa.

      Usuń
  2. Ślicznie jest udekorowana, bardzo świątecznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu Wielkanoc się zbliża wielkimi krokami :)

      Usuń
  3. Pięknie wyglada Twoja babka ! Ja jednak nie jestem zachwycona smakiem. Majonez czuję i to mi nie pasuje :-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczna babka i bardzo ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo ! Też mi się podoba ta fotka :)

      Usuń
  5. Delikatny majonez? Jaki na przykład? :)
    Szybkość mnie przekonuje, brak czasu to moja bolączka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam majonezu Winiary.
      To doskonały przepis na "brak czasu" :-)

      Usuń
  6. Zrobiłam babę. Wyszła wspaniała w smaku. Dziękuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że Ci smakowała :-).

      Usuń