3/17/2014

Zupa wiosenna


Dziś ugotowałam zupę wiosenną i niniejszym zaklinam wiosnę, żeby do nas przyszła ! Dzisiejszy dzień wyjątkowo wietrzny, zimny i nieprzyjemny, więc kolorowa zupa na talerzu trochę nam poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem.




Zupa wiosenna

Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę
  • 6 sporych ziemniaków
  • 9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna"
  • 6 łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania,  zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, dorzucamy do  zupy. Po 5 minutach dodajemy mrożonkę i makaron. Gotujemy do miękkości makaronu, około 15 minut.
W kubeczku śmietanę hartujemy odrobiną zupy i wlewamy do zupy, przyprawiamy.


Print Friendly and PDF

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń