3/20/2014

Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą


Kuchnia fusion... co to jest ? Z czym to się je ? Ilu kucharzy, tyle różnorakich propozycji. Teoria mówi, że  jest to łączenie ze sobą tradycyjnych przepisów z różnych stron świata, tak aby stworzyć nową kulinarną wariację na ich temat. Sztuka trudna albo prosta, wszystko zależy od punktu widzenia i indywidualnego spojrzenia na potrawę. 

Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą

Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g
  • 250 g ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki  muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • świeżo starty parmezan
  • 1 opakowanie kokardek
  • oliwa z oliwek EV

Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany drobniutko czosnek, lekko go przesmażamy ze szpinakiem. Warzywa odstawiamy z ognia, dodajemy do nich ricottę, przyprawy i dokładnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie wystygł. 
W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z sugestiami producenta na opakowaniu, pamiętając aby przy odcedzaniu zostawić 2-3 łyżki wody z gotowania. Dodamy je do sosu szpinakowego, żeby go lekko rozrzedzić. Gorący makaron od razu mieszamy z sosem, nakładamy na talerze i obficie posypujemy parmezanem.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. lubię ;-)
    kocham szpinak! a połączenie z ricottą musi smakować rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń