2/20/2014

Szybka sałatka warzywna



Nie macie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu ? Nie macie ochoty na ciężkie majonezowe sosy ? W takim razie pewnie moja dzisiejsza propozycja się Wam spodoba. Z reguły tak skomponowane warzywa jadamy  z sosem zrobionym na bazie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Dziś postanowiłam  zastąpić olej gęstym naturalnym jogurtem, gęsty jogurt fajnie okleja warzywa i nie spływa na dno miski.  A jeśli chcecie nadać sałatce odrobinę charakteru, dodajcie do jogurtu rozgnieciony ząbek czosnku. Proporcje składników podaję w przybliżeniu, bo każdy może sobie skomponować swoją własna sałatkę, z przewagą warzyw, które lubi najbardziej.



Szybka sałatka warzywna
Składniki:
1/2 sałaty lodowej
2 pomidory
1/3 ogórka wężowego
1/2 małej czerwonej cebuli
2-3 łyżki jogurtu typu greckiego
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz


Wykonanie:
Sałatę kroimy w  cienie paski. Ogórek dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidora w dowolne niezbyt duże kawałki.
Wszystkie warzywa wrzucamy do salaterki lub miski. W kubeczku dokładnie mieszamy składniki sosu: jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, po czym polewamy nim warzywa i wszystko razem mieszamy.


Print Friendly and PDF

1 komentarz: