2/28/2014

Chleb wileński żytni


Jak już pisałam w jednym ze starszych wpisów, czasami gdy mam totalnego lenia przy okazji pieczenia chleba lubię korzystać z gotowych i sprawdzonych mieszanek. Takowe znalazłam w sklepie internetowym Chleb na zdrowie.pl. Jest to już kolejny chleb, który piekę  z ich mieszanek, ale ten wyjątkowo podbił moje serce, a właściwie moje podniebienie... Co ważne mieszanki nie zawierają konserwantów, GMO ani GMM. Chleb wileński jest chlebem w 100% żytnim, dodatkowo słód i kminek nadają mu fantastyczny smak i zapach. 


Chleb  wileński

Składniki:





Wykonanie:
Wodę podgrzewamy do 30 stopni C. Zawartość obu torebek zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie ciasto przekładamy do formy, u mnie była to keskówka wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 120 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy do niego chleb i spryskujemy go wodą przez 5 sekund. Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejszamy ją do 180 stopni.
Chleb studzimy na kratce. Żytni chleb jest najsmaczniejszy gdy pokroimy go następnego dnia po upieczeniu.
Chleb możemy też upiec w automacie do pieczenia chleba.



Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. bardzo lubię żytnie chleby. Ten Twój Agato wygląda super. Tak pięknie ma rozłożone dziurki i takie równe do tego. Muszę "wybrać" się do tego sklepu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybierz się Krysiu koniecznie ! To jeden z lepszych chlebów jakie jadłam.

      Usuń