1/01/2014

Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough)


W Nowy Rok wchodzę ze świeżo upieczonym chlebem ! Czego i Wam życzę ! Dom pachnący chlebem od samego rana to jest to ! A smak najprostszego pszennego na zakwasie bezcenny. I nic  nie szkodzi, że chleb na zakwasie wymaga czasu, cierpliwości... Tutaj żaden pośpiech nie jest wskazany, w dzisiejszym świecie to trudna sprawa, ale daję radę :-).
To mój ulubiony pszenny chleb na zakwasie ! I nie tylko mój, bo wielbicieli tego jednego z najpopularniejszych chlebów Jeffreya Hamelmana jest wielu. Przepis pochodzi z jego książki wydanej ostatnio po polsku "Chleb".




Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough)

Składniki:
Zaczyn
30 g aktywnego zakwasu pszennego
140 ml wody
140 g mąki pszennej chlebowej

Ciasto
zaczyn jak wyżej
680 g mąki pszennej chlebowej
90 g maki żytniej razowej
420 ml wody
20 g soli


Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy w misce na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin do przefermentowania w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki ciasta, oprócz soli. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, a następnie dodajemy sól i wyrabiamy prze 2 minuty na 2-giej prędkości miksera. Ponownie odstawiamy tym razem na dwie i pół godziny, w międzyczasie składamy ciasto w kopertę w odstępach co 50 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i formujemy 2  luźne kule, pozwalamy im odpocząć przez 15 minut i ostatecznie formujemy 2 bochenki. U mnie jest to jeden bochenek okrągły i drugi podłużny,bo takie mam koszyki do wyrastania. Koszyki wykładamy ściereczką lnianą, posypujemy mąką i układamy w nich chleby. Odstawiamy do wyrastania na 2, 5 godziny w ciepłe miejsce lub na 18 godzin do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ja piekę na blaszce, więc wkładam ją, żeby się nagrzała.
Wyrośnięte chleby przekładamy na papier do pieczenia, który umieszczamy na gorącej blaszce, chleby głęboko nacinamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy z parą przez około 40 minut.
Studzimy na kratce.




Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Wspaniale,że testujesz chleby Hamelmana, bezczelnie skorzystam z gotowca. Ja dziś zarobiłam żołnierski-radziecki, i świetnie,że przypominasz mi o cierpliwości przy tych na zakwasie żytnim, bo mój od dwóch godzin ani nie drgnął...
    Z nowym rokiem samych serdeczności życzę i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, kupno książki zobowiązuje :-))))
      Ja do żołnierskiego właśnie robię zaczyn, zobaczymy jak pójdzie... ?
      Dla Ciebie też wszystkiego dobrego w Nowym Roku !

      Usuń
  2. chlebek jak marzenie :) z przyjemnością studiuję kolejne przepisy Hamelmana :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek w smaku baaardzo mi podszedł.
      Jestem zachwycona jego książką !
      Szczęśliwego Nowego Roku :)

      Usuń
  3. Chleb wspaniały!
    Agato podziwiam Twoja energię i zaangażowanie. Niech ta moc nie opuszcza Cię przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z każdym upieczonym chlebem odczuwam coraz większą radość !
      Dziękuję za życzenia iw wzajemnie !
      Przed nami coraz to inne wyzwania :)

      Usuń