12/21/2013

Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy


Nie samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły. Zmodyfikowałam go tylko nieco, dodając zamiast otrębów ziarna pszenicy.



Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy

Składniki:
Zaczyn
120 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)
50 ml letniej wody
135 g mąki żytniej razowej

Ciasto chlebowe
1/2 szklanki ziaren pszenicy
450 g mąki żytniej (dałam pół na pół razową 1850 i sitkową)
2 łyżeczki soli
1,5 szklanki wody


Wykonanie:
Wieczorem w przeddzień pieczenia sporządzamy zaczyn. Mieszamy składniki w misce, przykrywamy i odstawiamy do  wyrośnięcia.
Również wieczorem gotujemy ziarna pszenicy w małej ilości wody na małym ogniu przez około 45 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy i zostawiamy pod przykryciem.
Następnego dnia do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, oprócz pszenicy. Wyrabiany około  4 minut, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy ziarna pszenicy i krótko wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, nie należy się tym przejmować. Odstawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto musimy odgazować lekko je uginając. Następnie przekładamy je do natłuszczonej foremki (30 x 11) obsypanej otrębami.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, spryskujemy go wodą i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut, od czasu do czasu spryskując wodą.
Chleb studzimy na kratce.




Print Friendly and PDF

9 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, ja ostatnio piekę tylko żytnie chleby i chyba poszukam jakiegoś pszennego na święta :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, mam tak samo, żytnie i razowe ! Też szukałam jakiejś odmiany na Święta, właśnie pszennej :).

      Usuń
  2. Chleb na zakwasie jest najlepszy! Nigdy dość dobrych przepisów na domowe pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie ! Zgadzam się z Tobą :) Już nie piekę innego !

      Usuń
  3. To świetny chleb, a przepis mirabbelki poddaje sie wielokrotnym modyfikacjom.
    Świetnie wygląda. Chleby razowe żytnie to moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam wszystkie chleby na zakwasie ! Choć muszę powiedzieć, że na co dzień jadam razowe, najzdrowsze :).

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie można kupić ziarna pszenicy i czy jeśli się nie ma to można zastąpić te ziarna ziarnami słonecznika ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziarna pszenicy kupuję np. w Kauflandzie. Teoretycznie można je zastąpić słonecznikiem, chlebowi nic nie ubędzie, ale sam będzie zupełnie inny.

      Usuń
  6. A gdzie można kupić ziarna pszenicy i czy jeśli się nie ma to można zastąpić te ziarna ziarnami słonecznika ?

    OdpowiedzUsuń