12/13/2013

Kruche piernikowe ciasteczka


Oto kolejna propozycja na świąteczne słodkości: piernikowe ciasteczka wykonane przy użyciu stempelków. Zamówiłam je kilka dni temu i nie mogłam się im oprzeć ! Postanowiłam je od razu przetestować, mimo, że wzór mało świąteczny, ale rzeczywiście "made with love" :-). Do testów wybrałam doskonały przepis, według którego piekę pierniczki już od paru lat. Przepis podała Janka  na cin-cinie. Robię go z połowy porcji. Ciasto wymaga dojrzewania, więc trzeba je zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie ułatwia pracę z  wałkiem :).




Kruche piernikowe ciasteczka

Składniki:
2 jajka
250 g cukru
750 g maki pszennej
250 ml miodu
250 g tłuszczu
8 g proszku do pieczenia
3/4 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
Połowę cukru, miód i tłuszcz podgrzewamy  w garnuszku do połączenia wszystkich składników. Masę odstawiamy do przestudzenia, mieszając raz na jakiś czas.
Pozostałą połowę cukru ubijamy na puszysta masę z jajkami.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy do nich masę jajeczną i miodową. Wszystko dobrze wyrabiamy, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę dni.
Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na grubość około 5 mm, podsypując je odrobiną mąką. Foremkami wykrawamy ciasteczka, a następnie je stemplujemy. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy pierniczki około 10 minut. Spód powinien być podpieczony, a wierzch lekko uginać się pod palcem.
Po wystudzeniu pierniczki przechowuję w blaszanych puszkach.


Festiwal

Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Jakie cudne wzorki! Chętnie obdaruję bliskich takimi ciasteczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze są te ciasteczka. !Bardzo mi się podobają. Dziękuję Ci za udział w Festiwalu Pierniczków.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń