11/12/2013

Tarta z pieczonymi pomidorami


Dzisiaj kolejny przepis z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Została mi resztka pieczonych pomidorów, nie miałam pomysłu co z nimi zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza ! 


Tarta z pieczonymi pomidorami

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
kilkanaście połówek pieczonych pomidorów
15 dag startego żółtego sera
suszone oregano
suszona bazylia
suszone płatki chili
sól
oliwa z oliwek


Wykonanie:
Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy straty żółty ser a na nim upieczone pomidory. Wszystko posypujemy przyprawami i delikatnie skrapiamy oliwą.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. 




Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. To coś dla mnie:) wygląda fantastycznie:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. też jutro planuję zrobić tartę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sobotę też robiłam tartę z pieczonych pomidorów tylko na kruchym spodzie:-) Pięknie Twoja wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone pomidory odkryłam niedawno i żałuje, że tak późno :)

      Usuń
  4. z pewnością smaczne i pięknie wygląda :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń