11/22/2013

Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą


Na zakończenie sezonu dyniowego pyszne drożdżowe ślimaczki z nutką pomarańczy. Robiłam już poprzednio dyniowe ślimaczki drożdżowe, więc tym razem postanowiłam je troszkę urozmaicić. Użyłam suszonych brzoskwiń, ale jeśli ich nie macie możecie dodać inne owoce suszone, wszystkie będą tu doskonale pasować.
Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach.

Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą

Składniki:
Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 15 g drożdży
  • 3/4 szklanki pieczonej dyni
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Farsz
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 suszone brzoskwinie pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
  • brązowy  cukier do posypania

Wykonanie:
Do dużej miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, Drożdże powinny podwoić swoją objętość.
Dynię rozgniatamy widelcem. Do miski z aktywnymi  drożdżami dodajemy po kolei wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W kubku mieszamy składniki na farsz: masło, cynamon, cukier i kardamon.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Następnie smarujemy farszem i posypujemy brzoskwinią i skórką pomarańczową. Zwijamy w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku prostokąta i kroimy w 3 cm plastry. Ślimaczki układamy niezbyt ściśle w szklanej natłuszczonej formie i odstawiamy ma godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki posypujemy brązowym cukrem i pieczemy bułeczki około 20 minut.



Print Friendly and PDF

6 komentarzy: