9/12/2013

Surówka z białej kapusty sałatkowej


Gospodarstwie Rolnym Ludwik Majlert na warszawskiej Białołęce ciągle odkrywam nowe warzywa. Był brokuł łodygowy, natomiast motywem przewodnim dzisiejszego postu będzie młoda kapusta sałatkowa. Kształtem przypomina nieco klasyczną kapustę, tylko główka tej sałatkowej jest bardziej stożkowata. W smaku jest delikatniejsza, liście są  mniej zwarte, a sałatka z niej sporządzona od razu nadaje się do jedzenia. Nie trzeba jej najpierw solić i czekać aż zmięknie, tak jak to robimy ze zwykłą kapustą.

Surówka z białej kapusty sałatkowej

Składniki:
  • 1/2 główki kapusty sałatkowej
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • olej
  • sos sojowy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i koperek, mieszamy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz